Wakacje-Bulgaria.pl
O Bułgarii
Primorsko
Okolice Primorska
Produkty Bułgarskie
NASZE USŁUGI
Galeria
KONTAKT
Produkty Bułgarskie

  Czubrica - przyprawaCZUBRICA – przyprawa
Bałkański cząber o niepowtarzalnym zapachu. Cząber pochodzi z terytoriów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. W kuchni bułgarskiej czubrica ogrodowa (gradinska czubrica) i górska (bałkanska czubrica) należą do najbardziej preferowanych przypraw ze względu na mocny, przyjemny zapach oraz gorzki, cierpki i pieprzny smak. Czubrica górska (Satureja montana) rośnie na suchych i silnie nasłonecznionych kamienistych stokach Bałkanu, osiąga wysokość 30-40 cm, kwitnie w lipcu i sierpniu. Wysuszona ma mocniejszy aromat niż świeża. Bogata w aromatyczny i leczniczy olejek eteryczny (do 1,5%) i pod względem jego zawartości przewyższa cząber ogrodowy. Zawiera witaminę C, prowitaminę A, garbniki, flawonoidy, karotenoidy, kwas rozmarynowy, kawowy itd.

Przeznaczenie: wszelkie cele kulinarne – doskonała do przyprawiania zup, szczególnie fasolowej, soczewicowej, grochowej, ogórkowej, szczawiowej, dań mięsnych i warzywnych, kiełbas i ryb (śledzie, łosoś), ziemniaków, sosów, sałatek, serów, kanapek, tostów, zapiekanek, pizzy itd. Polecana szczególnie do ciężkostrawnych potraw z fasoli, grochu, soczewicy, baraniny, jagnięciny i innych, ponieważ stymuluje działanie żołądka i jelit i działa ochronnie na wątrobę. Nadaje się do przyprawiania i konserwowania kiszonych ogórków, kapusty, karczochów i aromatyzowania oleju i octu (świeże ziele). Gotuje się ją razem z podstawowymi składnikami potraw. Jeżeli jest w postaci gałązek wyjmuje się je przed podaniem dania. Dobrze smakuje w połączeniu z pietruszką, liściem laurowym, czosnkiem, selerem, tymiankiem, macierzanką, rozmarynem, bowiem mają podobny kierunek zapachu i smaku.

Czubrica górska i ogrodowa jest podstawowym składnikiem tradycyjnej mieszanki bułgarskich przypraw, zwanej szarena soł (kolorowa sól) i używanej do różnych potraw, a także do wyrobu wędlin oraz konserwowania warzyw. Zależnie od tradycji regionalnej, mieszanki te różnią się kolorem i smakiem wskutek dodania innych przypraw, np. papryki słodkiej, mielonego czosnku i soli. Najpopularniejsze gatunki to: czubrica po panagiurski (cz. po panagiursku), czubrica po szopski (cz. po szopsku), trapezna czubrica (cz. stołowa). Na bułgarskich bazarach sprzedawane są różne rodzaje tej mieszanki w szklanych słoiczkach, w których widać fantazyjne kolorowe wzory.

Ziołolecznictwo: Ziołowe preparaty czubricy są szeroko stosowane w bułgarskiej medycynie ludowej przy bólach brzucha, wzdęciach, problemami z trawieniem i wysokim ciśnieniem, a także zawrotach głowy, migrenie, atakach nerwowych, mdłościach. Obok silnego działania odkażającego i antyseptycznego, działają żółciopędnie, ochronnie na miąższ wątroby, rozkurczowo i pobudzająco na czynności przewodu pokarmowego. Wskazaniami do stosowania są też: infekcje i stany zapalne układu pokarmowego, moczowego i oddechowego, gorączka, grzybica, kamica żółciowa, biegunka, bolesne skurcze żołądka i jelit, bolesne miesiączkowanie, zmiany zwyrodnieniowe wątroby. Picie gorącego naparu z czubricy z miodem i wcieranie olejku w stopy pobudza krążenie obwodowe i zapobiega zespołowi „zimnych dłoni i stóp” (częsty objaw zaburzeń krążeniowych, niedokrwistości i nerwic narządowych u młodych dziewcząt).
 

Przechowywanie: w suchym, przewiewnym miejscu.



OLEJEK RÓŻANYOLEJEK RÓŻANY

Pierwszą różę otrzymano ze zwykłej dzikiej róży cztery tysiące lat temu. Uprawiano ją wpierw w Persji, a stamtąd przez Babilon powędrowała do Grecji, gdzie poświęcono ją bogini miłości Afrodycie. W Rzymie stała się kwiatem Wenery. Uwieczniona w poezji i legendach jako symbol miłości. W Dzień Świętego Walentego, patrona zakochanych, dobrze jest ukochaną osobę obdarować różami. Starożytni doktorzy używali wody różanej do uspokajania nerwów, kadzili pacjentów z chorobami płuc różanymi kadzidełkami, podawali pacjentom chorym na serce i nerki ekstrakt z płatków róży. Arabski lekarz Avicenna jako pierwszy dokonał destylacji olejku z róży i był autorem opracowania o leczących właściwościach wody różanej pochodzącej z destylacji płatków róży. Obecnie najwyżej ceniony przez znawców jest bułgarski olejek różany. Bułgaria zajmuje pierwsze miejsce na świecie w produkcji i eksporcie olejku różanego, który kupowany jest przez słynnych światowych producentów perfum. Kilogram esencji uzyskuje się z 5 ton płatków róż, zbieranych ręcznie o wczesnym świcie, kiedy kwiaty wydzielają najbardziej intensywny zapach. Największe uprawy róż z gatunku Rosa Damascena znajdują się w słynnej Dolinie Róż w Kazanłyku. Na początku czerwca odbywa się tam wspaniałe Święto Róż – wielka wystawa kwiatów połączona z jarmarkiem wszelkich wyrobów różanych - od kosmetyków: olejków w drewnianych flakonikach, mydełek, kremów po wspaniałe w smaku miody, dżemy i słodycze z róży. Esencja olejku różanego jest mocnym koncentratem i nadal bywa najczęstszym upominkiem przywożonym z wczasów w Bułgarii.

Zastosowanie esencji różanej w kosmetykach i produktach leczniczych: kosmetyki różane są znakomitym kosmetykiem, gdyż rozjaśniają przebarwienia, pobudzają produkcję kolagenu, zapobiegają zmarszczkom, przyśpieszają regenerację naskórka, wzmacniają, regenerują i poprawiają nawilżenie skóry, działają łagodząco i bakteriobójczo na skórę alergiczną. Preparaty z olejkiem różanym leczą też grzybice, wirusowe zmiany skóry, opryszczkę, liszaje, blizny i są niezastąpione w leczeniu popromiennych zapaleń i martwicy skóry. Pomagają także w terapii chorób serca (arytmii i nadciśnieniu), astmy, chronicznego zapalenia oskrzeli, problemów natury seksualnej i impotencji.

Użycie: olejkiem różanym można wzbogacić każdy używany przez nas kosmetyk, dodając kilka jego kropel do wody toaletowej, mydeł w płynie, balsamów, olejków do kąpieli, kremów pielęgnacyjnych (2-3 krople do pudełka o pojemności 50 ml) itd. Można też dodać 5-6 kropeli olejku różanego do 30 ml oliwki, oleju roślinnego lub kremu, używanych do masażu twarzy i ciała. Olejek sam lub w kompozycjach (np. z geraniowym, sandałowym) łagodzi podrażnienia skóry, przyczynia się do poprawienia jej wilgotności. Masaż z olejkiem różanym poprawi nam nastrój, a skóra będzie elastyczna, rozjaśniona i dobrze nawilżona.

Zastosowanie esencji różanej w aromatoterapii: Aromat róży pozytywnie wpływa na życie emocjonalne, stymuluje i harmonizuje system immunologiczny i nerwowy. Różany olejek eteryczny ma dobre działanie antydepresyjne, polepsza nastrój, koi i wzmacnia nerwy, dodaje optymizmu, wpływa łagodząco na psychikę, a także wspomaga koncentrację. Od czasów Kleopatry, sypiającej na płatkach róż, jest uznawany za afrodyzjak i kojarzy się z nastrojem miłości. Kompozycja składników uspokajających i lekko euforyzujących pocieszy osobę zniechęconą, a odpręży podekscytowaną i zdenerwowaną.

Użycie
: zapalić w kominku aromatycznym – do kilku łyżek wody wkropić 5-8 kropel olejku różanego lub mieszankę zawierającą po 3 krople olejku różanego, lawendowego i z drzewa sandałowego. Podobną kompozycję możemy dodać do relaksującej kąpieli. Można też skropić chusteczkę i włożyć do szafy z pościelą czy ubraniami, aby pięknie pachniały.


Zastosowanie olejku różanego w produktach spożywczych:
Długa lista zalet pozwala nazwać różę uniwersalnym środkiem medycznym. Podstawowym medycznym komponentem róż jest olejek różany, który poprawia aktywność gruczołów dokrewnych, usuwa stwardnienie w organach oraz odnawia komórki. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, gdyż stabilizuje florę bakteryjną, leczy błony śluzowe i problemy z brakiem fermentacji w żołądku i jelitach.

Płatki róży zawierają witaminę C, karoten, witaminy z grupy B, witaminę K, która jest podstawą prawidłowej homeostazy, liczne substancje mineralne: wapno – wpływające na przemianę materii oraz asymilację pożywienia, potas – niezbędny do normalnej aktywności serca, jodynę – korzystnie wpływającą na gruczoł tarczycy itd. Warto przywieźć z Bułgarii ciekawe produkty regionalne na bazie róży – miody, dżemy i słodycze (np. łokum).



NATURALNA HUMANATURALNA HUMA do twarzy i włosów

Naturalna bułgarska glinka kaolinowa (Al2O32SiO2x2H2O) do każdego typu skóry i włosów. Przeznaczona do mycia całego ciała lub przygotowywania maseczek i kompresów leczniczych. Działa oczyszczająco, odżywczo, zmiękczająco, kojąco i wybielająco. Wygładza zmarszczki i napina skórę, czyniąc ją elastyczną i delikatną. Odżywia włosy, wzbogaca je w minerały, stymuluje ich wzrost, leczy, zastępuje mycie szamponem. Produkt przyrodniczy, czysty ekologicznie – z naturalnych złóż bałkańskich o szczególnym składzie i zabarwieniu.

 
Maseczki na twarz:
1) odżywcza: jedną łyżeczkę humy zmieszać z małą ilością naturalnego jogurtu. Otrzymaną mieszankę nanieść na twarz i po 20 min. zmyć wodą.
2) ściągająca pory: zmieszać z wodą na gęstą kaszę, nałożyć na 3-5 min., zmyć wodą.

Maseczki nadające blask i zdrowy wygląd włosom
:
1) 3-4 łyżki humy zmieszać ze 150 ml octu, nanieść na włosy na około 15 min., zmyć wodą.
2) zmieszać 3-4 łyżki humy z oliwą, nałożyć na 10-15 min., zmyć.
3) zmieszać 3-4 łyżki humy z jednym żółtkiem, nałożyć na 10-15 min., zmyć.



WIÓRKI TOALETOWE - DZIKI KASZTAN


Kasztan jest starym środkiem stosowanym w bułgarskiej medycynie ludowej do leczenia naczyń żylnych i trudno gojących się ran, powstałych w wyniku naruszenia krążenia krwi. Dzikie kasztany zawierają glukozydy, flawonidy, witaminy B, C, K i inne. Dzięki swoim leczniczym właściwościom zmniejszają kruchość i przepuszczalność naczyń włosowatych, uszczelniają je i tonizują skórę, likwidując zaczerwienienia na policzkach i nosie. Peeling i maseczki ze zmielonego kasztana wykazują bardzo dobry efekt w przypadku zmęczonej i zwiotczałej skóry, działając odmładzająco, kojąco i w naturalny sposób dostarczając skórze minerały i witaminy. Ściągają rozszerzone pory, wygładzają zmarszczki, mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Użycie: Codziennie rano i wieczorem lekko masować zwilżoną skórę twarzy i szyi, szczególnie podbródka, nosa i czoła. Omijać oczy.


Maseczki nadające skórze jedwabistość i delikatność:
1) Zmieszać łyżkę (lub więcej) zmielonych wiórek z małą ilością oliwy i fusami z kawy. Lekko masując nanieść na twarz (lub na całe ciało). Pozostawić na kilka minut, zmyć ciepłą wodą.
2) Zmieszać z oliwą. Nanieść na skórę masując 2 minuty i pozostawić na 10 min., zmyć chłodną wodą.



WIÓRKI TOALETOWE - PSZENICA


Pszenica posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce ze względu na zdolność do wyrównywania wodnego bilansu skóry. Proteiny pszenicy tworzą ochronną warstwę na powierzchni skóry, umożliwiając zatrzymanie wilgoci głęboko w tkankach. Betaglukan stymuluje układ odpornościowy skóry i jej biologiczną odnowę. Regularne stosowanie zmielonych wiórek kosmetycznych z pszenicy głęboko oczyszcza pory, uniemożliwia powstanie wyprysków i innych zmian skórnych, normuje wydzielanie sebum i likwiduje nieestetyczne błyszczenie tłustej skóry.

Użycie: lekko masować nawilżoną skórę twarzy i szyi, szczególnie okolice nosa, czoła i podbródka. Zmyć chłodną wodą. W przypadku cery tłustej zaleca się użycie 1 lub 2 razy dziennie, przy cerze podrażnionej lub wrażliwej można dodać kilka kropel mydła lub żelu w płynie.

Maseczka wygładzająca i ściągająca: Rozbić 1 żółtko na pianę, dodać 1 łyżeczkę wiórek z pszenicy i tyle samo miodu, nanieść na umytą i oczyszczoną twarz, zostawić na 20-30 min., zmyć chłodną wodą.